Eco-friendly living

Da li ste se ikada zapitali kako razviti eco-friendly living (ekološki život) i koliko će vam to dati motivacije, kao i to koliko ćete se zbog toga ljepše osjećati?! Jedna od glavnih tema mnogih skupova itekako postaje i zaštita životne sredine i način na koji će se spriječiti zagađenje okoline. Ukoliko se spriječi zagađenje okoline, samim tim se čuva i biodiverzitet (raznovrsnost vrsta), zdravlje životinja, ali i zdravlje ljudi, prvenstveno sa stanovišta proizvodnje hrane. Bezbjednost i proizvodnja hrane je jedna od tema koja će biti posebno obrađena u jednom od sljedećih blogova.

Dakle, prema podacima organizacije iz Ujedinjenog Kraljevstva, City of Westminser, trenutno u svijetu postoji 8.3 milijarde tona plastike (što podrazumijeva plastični otpad i proizvedenu plastiku koja se koristi trenutno), od čega čak 90% nije moguće reciklirati. Sva plastika koju nije moguće reciklirati završi na odlagalištima otpada, deponijama, i sve češće završi u okeanima, a tako i u lanac ishrane. Ona se nikada ne razgradi, ali se raspada do čestica nano veličine, koja se kumuje u tkivima organizama. Podaci iz 2018. godine pokazuju da se na godišnjem nivou proizvede 380 miliona tona plastike i naša Planeta nije u mogućnosti da se nosi sa tolikom količinom plastike, reciklažom ili zagađenjem životne sredine. Trenutno, Kina je najveći proizvođač plastičnog otpada, a nakon toga slijede države Indonezija i Filipini.

Kada je u pitanju Crna Gora, prema saopštenjima Monstata, tokom 2018. godine, svaki stanovnik Crne Gore je proizveo prosječno 531,7 kg komunalnog otpada na godišnjem nivou, to jest 1,46 kg komunalnog otpada na dnevnom nivou. Dakle, to su velike količine otpada. Zapitajte se koliko sadrži plastična boca koju ste bacili, svega nekoliko grama, kao i otpadak nakon spremanja hrane. Znači, prosječna osoba u Crnoj Gori napravi po 1,46 kg otpada, što su velike količine kada je jedinka u pitanju, jer je plastični otpad generalno lak, ali jako toksičan. Dolazimo do toga da je važno razviti svijest o važnosti očuvanja životne sredine i razvijanje zero-waste i eco-friendly living-a.

Obrađujući podatke projekta Clean Streets, City of Westminser, plastici treba 400 godina da se razgradi, a prema podacima Zero Waste Montenegro, od ukupnog otpada na godišnjem nivou, čovjek proizvede 21% plastike, što je oko 110 kg na godišnjem nivou po glavi stanovnika, i to je veliki broj, odnosno velika količina otpada.  Trenutno se u Crnoj Gori reciklira manje od 2-3 % otpada. Kada su u pitanju podaci iz Evropske Unije, broj recikliranog otpada je oko 30 %. U Evropskoj Uniji, stanovništvu je fokus na reciklaži, zdravim stilovima života i razvijanje zero-waste menadžmenta.

Urbanizacija, fast fashion, ubrzana proizvodnja hrane, inače ubrzani život stanovništva samo su neki od faktora koji utiču na zagađenje životne sredine i proizvodnju tolike količine otpada, kao i to što stanovništvo sve više ne vodi računa o tome koliko je zapravo značajno to da samo jednog dana promijene navike koje ih prate. Zato je bitno upoznati se sa načinima na koji pojedinac može živjeti sa eco-friendly navikama i kako da ih sprovede u cilju svog zdravlja, bolje motivacije, i samim tim boljim navikama koje ga čine odgovornim stanovnikom Planete.

Načini na koji mi možemo postati Eco-friendly osoba su veliki. Međutim, ovdje je opisano kratkih par primjera i ideja na koji način već danas razviti zdrave navike kada je u pitanju proizvodnja otpada.

  1. RIJEŠITI SE KORIŠĆENJA PLASTIKE

Prvi način jeste da postanemo Plastic Free osoba. Ovo podrazumijeva da korišćenje one plastike koja predstavlja komunalni otpad svedemo na minimum, na dnevnom nivou. Prvenstveno, ideja jeste da sa sobom uvijek nosimo staklenu flašu za vodu i da je napunimo pijaćom vodom kada god smo u mogućnosti. Odrasli organizam u prosjeku zahtijeva 2 do 2,5 litara vode. Važno je da se stalno hidriramo, ali da izbjegavamo da kupujemo vodu iz plastične amblaže, koja je samo za jednokratnu upotrebu. Plastičnu ambalažu ćemo koristiti najduže sat vremena, a ona će ostati u prirodi 400-500 godina dok se ne razgradi potpuno i nestane. Smatram da je ova činjenica dovoljan razlog da već danas zamijenimo korišćenje plastične ambalaže kada je hidratacija organizma u pitanju.

Drugi način na koji možemo biti Plastic free osoba jeste da kupovinu i korišćenje plastičnih kesa zamijenimo upotrebom višekratnih, pamučnih cegera, koji nam omogućavaju da hranu iz marketa dostavimo do kuće. Cegeri su vrlo praktični i može stati velika količina hrane, odnosno namirnica u njima. Takođe, za odvajanje različitih vrsta voća i povrća u marketima preporučljivo je da koristimo papirne kese koje su biorazgradive, za razliku od plastičnih kesa. Plastične kese koje se koriste u Crnoj Gori za pakovanje hrane nijesu biorazgradive. Iskoristite priliku da kada posjetite inostranstvo nabavite ceger za sebe, ili jednostavno uzmite onaj koji se dijeli na različitim promotivnim kampanjama širom Crne Gore.

85149735_184472489427171_6346463054909145088_n

izvor: Pinterest

Treći način kako možemo spriječiti proizvodnju plastičnog otpada jeste da je  poželjno koristiti drveni pribor za ručavanje i hranu nositi i skladištiti u višekratnoj ambalaži, a ne jednokratnoj plastici koju ćemo nakon obroka baciti. Dakle, potrebno je da hranu koju spremamo kod kuće nosimo u ambalaži koju možemo ponovo iskoristiti. Jako je važno birati ambalažu u kojoj ćemo skladištiti hranu do konzumacije, zato što materijali u kojima se hrana nalazi često interaguju sa komponentama hrane i talože u sebi negativne komponente jednokratne plastike.

  1. KUPOVINA ODJEĆE U SECOND-HAND PRODAVNICAMA

            Prema podacima Good on you.eco, platforme koja objavljuje članke i širi svijest o tome koliko je Fast Fashion industrija iscrpna kada je u pitanju proizvodnja odjeće, procijenjeno je da se za proizvodnju jedne pamučne majice potroši 2.700 l pijaće vode, koju jedna osoba može koristiti tri godine. Samo 2,5% vode Planete jeste svježa voda, dok je samo 0,3% dostupno ljudima. Određenu majicu, pamučnu, možete pronaći za 3-5 eura, a zapitajte se da li je to vrijedno resursa koji su iskorišćeni kako bi se ta majica proizvela? Rješenje za eco-friendly život i očuvanje resursa jeste da kupujete garderobu u second-hand prodavnicama, koje su ekološki održive i gdje cijene su dostupne svima. Osim toga, bićete u mogućnosti da uštedite novac, a imaćete priliku da kupite Vintage odjeću koja sve više danas postaje trend i mnoge modne detalje koje možda ne možete pronaći u Fast Fashion prodavnicama. U second-hand prodavnicama uvijek ćete pronaći garderobu koja je autentična, i za koju možete biti sigurni da je nećete vidjeti na drugoj osobi. Eto, dovoljno motivacije za one koji žele da se istaknu, da budu jedinstveni i da samim tim žive eco-friendly životne principe, što im daje motivaciju da se osjećaju ljepše, zdravije i svjesnije kao stanovnici Planete.

  1. KORIŠĆENJE BICIKLA ILI JAVNOG PREVOZA KADA JE U PITANJU TRANSPORT

            Prema podacima POP Movementa i Europian Cyclists’ Federation i njihovih rješenja za smanjenje karbonskog otiska, oni opisuju da korišćenjem bicikla po jednom kilometru emituje se 21 gram ugljen-dioksida, dok se korišćenjem automobila emituje 10 puta više ugljen-dioksida, dakle emituje se 271 gram po kilometru.

Karbonski otisak se mjeri po glavi stanovnika, tako da je važno razviti svijest da osoba kao pojedinac može promijeniti mnogo stvari i da samim tim što smo doprinijeli zaštiti životne sredine, mi ćemo se kao indiviua osjećati zdravije. Sve ono što danas promijenimo u svojim navikama i životnom stilu, možemo biti sigurni da će se to odraziti na naš život i zdravlje u pozitivnom smislu.

  1. KUPOVINA HRANE NA LOKALNIM PIJACAMA I PODRŽAVANJE ORGANSKE PROIZVODNJE, KUPOVINA PROIZVODA OD LOKALNIH PROIZVOĐAČA

          

86192880_659082598255496_821213685618835456_n

izvor: Pinterest

Proizvodnja organske i domaće hrane u Crnoj Gori je, može se reći, poprilično razvijena, odnosno lokalnih proizvođača u Crnoj Gori ima. Sa druge strane, platna moć ljudi u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou, i oni nijesu spremni da odvoje veće količine novca kako bi kupili određeni proizvod. Postoji veliki broj lokalnih proizvođača koji imaju i sertifikate koje su implementirali i koji im garantuju kvalitet i bezbjednost hrane. Samim tim, to im daje dodatu vrijednost i povećava cijenu proizvoda. Način na koji Eco-friendly osoba treba imati motivaciju da kupuje na lokalnim pijacama i da podržava jeste to što će se zdravije hraniti i samim tim biti svjesna toga da nije koristila hranu koja je koristila mnogo resursa.

           

Dakle, ovo su samo neki od načina na koji možete sebe motivisati da još danas počnete razvijati eco-friendly lifestyle, i da se osjećate dobro kako ste doprinijeli ekologiji i zaštiti životne sredine.

Autor: Jana Marjanović

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s