E, ajde idi, molim te, negdje putuj…

Autor: Nina Petričević


 

Izgleda, da familija i prijatelji nemaju više živaca za mene i moje putničke flashbackove, ali ja svakako moram ovo da podijelim sa svijetom i znam da će neko od njih ovo pročitati, ma šta govorili protiv mene i mojih snova (ljubav za ekipu skrivenih fanova uže porodice).

Flâner. Jutros sam saznala za ovaj francuski izraz koji nema ekvivalentu u engleskom, a mislim da nema ni u našem jeziku… ili možda griješim. Ja ga nisam uspjela pronaći. Bilo bi kul da postoji.

Flâner znači hodati sporo, bez nekog određenog cilja, naprosto uživati u onome što nudi atmosfera u kojoj se trenutno nalazimo.

To bi ukratko bio opis mog svakog putovanja (Vive la France).

I daaa, sada pričamo o putovanjima!

Bez šale, putovati se mora! Bilo to kroz vrijeme, dimenzije ili auto-putem. Samo da se putuje.

Život ima svoj pravac, ali je, brate, jako smotan što se orijentacije tiče. Definitivno ga treba usmjeravati jer će u suprotnom doživjeti slobodan pad ili će se ispaliti negdje u svemir.

Zato, samo polako, flâner, s’il vous plait!

Imala sam u planu pisati o razlozima zašto treba putovati. To je učinilo već toliko hiljada ljudi prije mene i ne treba se ponavljati. Zato bih vam vrlo rado pričala o svom iskustvu i zašto ja putujem.

Putovanje je namijenjeno svakome, ali ne mora ga svako voljeti. Isto kao i život.

Postoje razni načini putovanja, bitno je samo da imate hrabrosti, kreativnosti, malo ludosti i da ne dozvolite drugima da ih mijenjaju u vaše ime.

Jedan od mojih načina se zove – neudobni ugođaj.

Neudobno se odnosi na prevozna sredstva, mjesta gdje spavam, moj budžet, neke određene situacije, sate nespavanja, a ugođaj je opet sve to. Malo je apsurdno, istina, ali da znate samo kako je to biti skoro pa švorc i kisnuti u Londonu, a uspjeti ući u ,,National Gallery”, i to za DŽ jer si student, a ulaz za studente, i to samo taj dan, je FREE!. Na kraju dana uletiš u bus, i dok se truckas kroz ,,La Manche” sa nekom tetom koja hrče za medalju i zauzima pola tvog sjedišta, i dok ti stomak krči cijelu petu simfoniju, razmišljaš o tome kako si uspio da prođes cijelu istoriju umjetnosti za jedan dan! Pa maštaš o pisanju autobiografije gdje ćeš govoriti (naglašavati čak!) kako Turnerova roza djeluje na tebe poput Mjeseca na more, te kako si se u par navrata osjećao usisan u George Orwell-ovo ‘Niko I ništa u Londonu I Parizu’. U tim trenucima si pjesnik i luda, predodređen I otuđen, a zapravo si samo jako umoran i zadovoljan student. (Divno je šta ti je sve uključeno u aranžman zajedno sa indexom).

Neudoban ugođaj uvijek nosim sa sobom, dođe mi kao naljepnice za torbe koje uzmem u svakom gradu.

Ej, pa onda onaj osjećaj kad pustiš ,,Ole lole“ u tramvaju, navečer, negdje u Budimpešti i smješkaš se svjetlima grada i Dunavu i Mađarima koji te gledaju čudno zbog te tvoje glupe, ali srećne face.

Ili učiti ekipu iz Jermenije kako napraviti bambus (kojeg lično ne volem), dok se mrznem na -5 ujutru u nekom jermenskom selu, kojeg nema ni na mapi, gdje smo zaglavili jer Lada nije htjela da upali.

Tako neki momenti napravljeni spontano me čine izuzetno srećnom. Zašto ne postoji neka virtuelna galerija, pa da prespojim sjećanja na neki ekran i da svi to mogu da vide onako kako ja vidim!

Dosta patetike za danas.

Nikad prije nisam pisala o ovome. Tužno mi je vidjeti sebe kako se prisjećam nečeg što mi je prije par mjeseci bila svakodnevnica. Nezahvalna su vremena došla i više ništa sebi ne možeš da garantuješ.

Radije bih pisala sve ovo na autobuskoj u Zagrebu ili u parku u Darmstadtu, a ne kući, u sobi.

Ko ima sjećanja, ima i planove… Nekad treba stati, pa onda nastaviti…

Mislim da je ovo bio dovoljan početak, o kraju ne govorim, ne vjerujem u konačnost.

…dan je ekstremno vruć, pa ga krunišem jednim ,,Hladnim Pivom“

 

,,Hodam po krovovima, danas sam ja malo gore,

Imam korak od 7 milja, i oblak mjesto šešira

Možeeee“

Autor: Nina Petričević

Jedno mišljenje na „E, ajde idi, molim te, negdje putuj…

  1. Povratni ping: E, ajde idi, molim te, negdje putuj… — | Mon site officiel / My official website

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s